Fettsugning

Beskrivning

Ta bort envisa fettdepåer från kroppen som är resistenta mot diet och motion med hjälp av en slang och vakuumapparat. Fettsugning kan utföras genom att antingen förstöra fettcellerna med hjälp av att injicera koksaltlösning blandat med lokalbedövning (tumescent) eller genom ultraljud. Vanliga områden för fettsugning är haka, kinder, hals, överarmar, över brösten, magen, rumpan, höfterna, låren, knäna, vaderna och anklarna.

Hur lång tid tar ingreppet?

1 till 2 timmar, eller mer. Fettsugning genom ultraljud kan ta 40% längre tid än vanliga fettsugningsingrepp.

Risker och Biverkningar

Även om fettsugning är en av de mest populära plastikoperationerna finns det risker och biverkningar även med detta ingrepp – precis som med alla kirurgiska ingrepp. Följande kan möjligtvis uppstå av fettsugning:

  • Hudskavanker
  • Oregelbunden pigmentering
  • Infektioner
  • Blodklumpar
  • Synliga ärr
  • Reaktioner på bedövningen
  • Överdriven vätskebrist eller uppsamling
  • Förlust av känslighet i huden
  • Nervskador, blodkärlskador etc.
  • Friktions brännskador (med ultraljudsassisterade fettsugningar)

För ytterligare information om potentiella fettsugningsfaror så sök råd hos en mycket tränad och utbildad plastikkirurg som kan detta ingrepp. Medan du förbereder dig för din operation var säker på att följa alla instruktioner du får av din plastikkirurg. Om du inte skulle göra detta kan det medföra en mängd komplikationer.

De potentiella riskerna/biverkningarna du kan råka ut för kan minimeras genom att välja en läkare som är kunnig och erfaren inom fettsugning, specifikt på den metod du är ute efter (sugningsassisterad, ultraljudsassisterad eller annan metod).

Innan du genomgår en fettsugning borde du inte ha några som helst tvivel på din kirurgs förmåga. Om du tvivlar på hans eller hennes kompetens, fortsätt då leta vidare efter den rätta läkaren. Läkarmisstag kan alltid hända; fast vårdslöshet borde inte vara något du ska vara rädd för.

Återhämtning

Åter på jobbet: 1 till 2 veckor.

Lite mer ansträngande aktivitet: 2 till 4 veckor

Kan ta 6 månader eller mer för att återhämta sig helt och hållet från svullnad och blånad.

Användandet av tumescent-tekniken eller ultraljud kan minska svullnad och blånad efter operationen.

Resultat

Permanent.

Teknologi

Kirurgen gör små snitt i huden nära de fettiga områdena och för in en lång, ihålig tub (känd som kanyl) som suger ut den fettiga vävnaden. När man använder tumescent-tekniken gör man en infusion på fettcellerna med en salthaltig lösning tillsammans med en lokalbedövande vätska innan ingreppet för att minska blånad och svullnad efter operationen. När man använder ultraljud för man in en ultraljudssond under huden för att ”smälta” fettet till en vätska innan man suger ut det.

Efter ingreppet

Vanligtvis inläggning på  kirurgens kontor under kort tid, men fettsugning på flera kroppsområden kan kräva en kort sjukhusvisit.

Bedövning

Lokalbedövning

Narkos (generell anestesi)

Epidural

FAQ

Hur lång tid tar det att återhämta sig efter fettsugning?

Efter ungefär en månad, borde du kunna återgå till dina vanliga rutiner. Ett komplett resultat tar vanligtvis mellan 6 till 12 månader att uppnå.

Vad är riskerna/farorna med fettsugning?

Det finns alltid möjliga komplikationer associerade med plastikkirurgi. När det kommer till fettsugning är krusning, avdomning, ärr, hängande hud och friktionsbrännskador de främsta riskerna.

Kommer fettet tillbaka på  andra platser efter fettsugning?

Ja. Medan fettlagringen inte återkommer till områdena där fettsugningen genomfördes, kan de istället byggas upp på andra områden. Det är viktigt att upprätthålla en hälsosam motionsrutin och diet så att du inte går upp i vikt, vilket kan medföra en oproportionerlig kroppskontur.

Tar fettsugning bort celluliter?

Celluliter är samling fettdepåer som trycker sig mot den sammanhängande vävnaden under en persons hud. Medan fettsugning kan reducera antalet celluliter är det högst osannolikt att det markant kommer att  förbättra eller ta bort celluliterna.

Vilka är de olika fettsugningsteknikerna?
De vanligaste fettsugningsteknikerna är: tumescent, ultraljudsassisterade, LipoSelection®, kraftassisterade och super-blöt fettsugning.

Vad är tumescent fettsugning?
Tumescent-metoden av fettsugning består av att en plastikkirurg injicerar en kombination av en koksaltlösning, en lokalt bedövande vätska och adrenalin för att hjälpa till att minimalisera blödning. Denna teknik hjälper till att bryta ner fettdepåerna och reducera blånad.

Vad är ultraljudsassisterad fettsugning (UAL)?
Ultraljudsassisterad fettsugning använder sig av ljudvågor för att göra fettet flytande vilket möjliggör en enklare borttagning, mindre blödning och blånad. Denna teknik föredras på svåra och fiberrika områden som det manliga bröstet, övre buken och övre ryggen.

Vad är kraftassisterad fettsugning (PAL)?
Denna typ av fettsugning använder sig av en kanyl som vibrerar och bryter ner fettcellerna so att dom snabbt och enkelt kan tas bort ur kroppen. Kraftassisterade metoden ger dig en snabb återhämtningsperiod.