Hårtransplantation

Beskrivning

Åldrande, arvsanlag och överkänslighet till testosteron (hos män) är några av de vanligaste faktorerna som leder till skallighet. Hårtransplantationskirurgi kan ofta förbättra livet hos många människor som kan känna pinsamhet och frustration med att ha synbar skallighet. Detta kosmetiska kirurgingrepp återställer håret på skalpen som dramatiskt förbättrar hårets utseende.
Det rör sig om att ta bort hår från nacken och/eller från sidorna av huvudet för att sen flytta det till skalliga områden.
Hårtransplantationer kan också ge lyckade resultat hos kvinnor.

Längd

Det tar ungefär 4 till 6 timmar, beroende på hur omfattande ingreppet är (detta är per behandling)

Risker och biverkningar

Precis som med andra typer av kirurgiska ingrepp finns det potentiella risker och biverkningar tillhörande hårtransplantationsoperationer. Detta är varför det är så viktigt att följa din kirurgs instruktioner före operationen, så väl som efter operationen.

Några av de mest vanligaste riskerna och biverkningar för detta ingrepp är:

  • Mycket ärr
  • Överdriven blödning
  • Infektioner
  • Hår uttunning, känd som ”chock förlust” (”shock loss”), vanligtvis temporärt.
  • Svullnad av skalp och panna
  • Att man får ett ”fläckig” utseende (Detta kan uppstå om nyplacerat hår är bredvid fläckar av hår som fortsätter tunnas ut. Om detta händer, kan det behövas ytterligare operationer.)

Om implantaten inte skulle ”fästa” på den nya platsen måste hårtransplantationsoperationen upprepas för att kunna fixa problemet. Ytterligare måste patienten vara försiktig om skalpen börjar klia, då kliandet kommer göra det värre och skorpor kommer formas. Ett fuktgörare eller massage schampo kan användas för att lindra klådan.

Då du kanske kommer ha hårtransplantationsärr, är de flesta små och täcks av växande hår. Antibiotika kan också skrivas ut före operationen om en infektion skulle uppstå.

Kontakta en kvalificerad hårtransplantationskirurg för att lära dig mer om ingreppet och om hans/hennes kvalifikationer.

Återhämtning

Mild till medelmåttigt obehag kontrollerad av mediciner; stygn från donator området tas bort efter ungefär 2 veckor. Patienter borde kunna återgå till sina dagliga rutiner direkt men ansträngande övningar borde undvikas under några veckor. Man kan återgå till att schamponera håret efter 24 timmar.
Tillbaka på jobbet efter omkring 2 dagar.

Resultat

Permanent.
Markant förbättrad hårväxt flera månader efter ingreppet och för att uppnå och kvarhålla  det bästa resultatet kan mer än en behandling behövas.

Antalet behandlingar kan beror på:

  1. området på skalpen som ska behandlas.
  2. antalet och storleken på implantaten
  3. tätheten som patienten vill ha
  4. de individuella karaktärsdragen hos en patient, t.ex. grovt hår kan ge ett mer fylligt utseende än tunt hår.

Det uppskattade antalet sessioner kan diskuteras under konsultationen med din kirurg.

Teknologi

Hårtransplantationsingreppet omflyttar hårsäckar från donator området till de skalliga områdena på skalpen (innan läkaren gör detta, kommer han eller hon att bedöva donator området). En del av detta område avlägsnas sen med en skalpell och den skurna skalpen sys ihop. Individuella sektioner av hår, som även kallas ”hårsäcksenheter” och ”mikroimplantat” tas ut från den avlägsnade biten skalp genom att använda en förstoringslins och visst blad. Små hål görs i området som ska få håret och donator håret placeras försiktigt på plats.

Patient status

Poliklinikpatient – oftast i kirurgens kontor.

Bedövning

Lokalbedövning