Bröstlyft

Beskrivning

Ett bröstlyft är fundamentalt annorlunda från bröstförstoring då ingreppet är till för att förbättra, inte storleken, utan formen på brösten. Bröstlyftsoperationer lyfter och omformar hängande bröst, genom att ta bort överflödig hud och att omplacera resterande vävnad och bröstvårtor för att förbättra utseendet. Ett bröstlyft kan också minska storleken på vårtgården – den mörkare huden runt bröstvårtan. Om en patients bröst är små eller har tappat volym (efter graviditeten), kan man få bröstimplantat i samband med ett lyft för att öka fastheten och storleken.

Längd

1 till 3 timmar

Risker och biverkningar

Innan man genomgår bröstlyftsoperation, eller något annat plastikkirurgiskt ingrepp, behöver patienten vara medveten om de potentiella komplikationerna. Några av de risker och biverkningar som kan förekomma på grund av bröstlyftsoperation är:

  • Infektioner
  • Kraftiga blödningar
  • Negativ reaktion på anestesin
  • Permanent och synlig ärrbildning
  • Ojämn position av bröstvårtorna
  • Bröst asymmetri
  • Tillfällig eller permanent förlust av känsel i bröstvårtorna och/eller brösten

Under en konsultation kommer en plastikkirurg diskuterar ovanstående komplikationer och alla eventuella oroligheter du kan ha. Genom att förstå ingreppet helt finns det en större chans att bröstlyftserfarenheten blir mer lönsamt för patienten.

Om du känner att du av någon anledning kan vara benägen att uppleva risker och/eller biverkningar bör du meddela din läkare. Det är viktigt att ha en öppen och ärlig relation med din bröstlyftsläkare.
Ett annat sätt att minska dina chanser av eventuella negativa reaktioner är att välja en plastikkirurg som specialiserar sig på bröstlyft. Oaktsamhet från en läkare är inte vara något man ska vara orolig över innan sin operation.

Återhämtning

Tillbaka på jobbet: 1 vecka eller mer.

Ansträngande aktiviteter: 1 månad.

Blekning av ärr: Kan ta upp till ett år.

Resultat

Varierande. Resultaten kan förbättras eller hålla längre om bröstimplantat förs in som en del av ingreppet. Effekterna av gravitationen, graviditet, åldrande och viktförändringar kan ta ut sin rätt igen.

Teknik

Det vanligaste ingreppet innefattar ett ankarformat snitt som följer bröstens naturliga former. Snittet pekar ut det område där brösthud kommer att tas bort och markerar ut en ny plats för bröstvårtan. Efter det att den överflödiga huden tagits bort, flyttar man bröstvårtan och vårtgården till en högre position. Huden runt vårtgården förs sedan ner och ihop, för att forma om bröstet. Patienter med lite häng och mindre bröst kan kräva ett mindre snitt. Om så är fallet, kan en kirurg använder ”donut (eller koncentriska) mastopexy” ingreppet, där runda snitt görs runt vårtgården och ett donut (munk)-format hudområde avlägsnas.

Patient status

Öppenvården (poliklinikpatient) – Vanligtvis öppenvård i kirurgen kontor. Vissa fall kräver sjukhusvård.

Bedövning

Lokal med nedsövning

Generell

FAQ

Vad är bröstlyft? Vilka resultat kan jag förvänta mig?
Ett bröstlyft är ett kirurgiskt ingrepp som höjer bröstens position. Denna operation är utformad för att lyfta hängande bröst till en mer ungdomlig, estetisk position på bröstet.

Är jag en bra kandidat för en mastopexy?
En kvalificerad plastikkirurg kan avgöra om du är en idealisk bröstlyftskandidat. Men en bra kandidat är någon med hängande bröst, fysiskt och psykiskt frisk och känner till detta plastikkirurgiska ingrepp.

Vad borde jag förvänta mig under bröstlyftsoperationen? Hur lång tid tar ingreppet?

Även om det finns variationer på hur detta kan utföras, tas vanligtvis bröstvävnad bort och vårtgården flyttas till en högre position på bröstet. Ofta, på grund av att vävnad tas bort, kommer bröstimplantat att användas för att öka storleken och formen på brösten. Ingreppet kan ta mellan 1 till 3 timmar att utföra, beroende på vilken metod som används.

Var kommer operationen troligast att utföras?

Vanligtvis utförs ingreppet i en kirurgisk svit.

Hur är återhämtningsperioden? När kan jag återgå till arbetet och ansträngande aktiviteter?
De första dagarna är de mest smärtsammaste men obehag kan enkelt kontrolleras med smärtstillande medel och kommer snart att minska. Efter cirka två veckor kan patienten återgå till sitt arbete (om inga tunga lyft är inblandade). Domningar och blåmärken kan kvarstå i flera veckor.

Vilka risker och biverkningar är förknippade med mastopexy?
Några av de risker och biverkningar som förknippas med bröstlyftsoperationer omfattar infektioner, negativ reaktion på anestesin, synliga ärr, ojämna bröstvårtor och bröst asymmetri.

Vad är koncentrisk (munk) och ankar-formad bröstlyftteknik?
Det koncentriska eller ”donut” bröstlyftet är i utförs i allmänhet på kvinnor med små bröst. Det innebär att man tar bort en cirkelformad bit av huden och ompositionerar brösten. Den ankarformade metoden är liknande men man kan ta bort en större mängd bröstvävnad ut en ankarform.

Är mastopexy en smärtsam process? Finns det märkbar ärrbildning?
Den första dagen efter operationen kommer du att känna smärta men smärtstillande medicin kan bidra till att minska obehaget. Under loppet av några dagar kommer smärtan att avta. Ärrbildning är vanligt vid bröstlyftsoperationer men de flesta patienter rapporterar att resultatet är värt ärren man får.

Hur är det långsiktiga resultatet? Hur länge håller resultatet?
Bröstlyftsresultatet är permanent men den naturliga åldringsprocessen, graviditet/amning och viktminskning kan göra att brösten börjar hänga igen.