Vad är Restylane?

Restylane är en klar, icke-animalisk baserad och biologiskt nedbrytbart gel som består av hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen. Restylane utvecklades ursprungligen av svenska bioteknikföretaget Q-Med AB. Den är skapad av vävnad som odlats i ett laboratorium och är ett utmärkt alternativ till andra fyllnadsmedel som kollagen och Hylaform som båda härstammar från animaliska produkter.

Eftersom det inte kommer från en djur källa, kan hyaluronsyran i Restylane vara mindre benägen att orsaka en allergisk reaktion eller bidra till spridning av ”djur födda” sjukdomar.

Olika sorters Restylane (fyllnadsmedel)

Behandlingar kommer i olika former som alla är utformade till att behandla specifika problem. Alla former av gelen är baserade på samma typ av hyaluronsyra, men storleken på de partiklar inom dom skiljer sig från varandra.

Restylane: Denna typ av fyllnadsmedel, utan några andra ord knutna till det, är den standardversion med mellanstora partiklar. Denna typ av Restylane kan användas som ett läpp fyllmedel eller för behandling av rynkor.
Restylane Touch: Denna typ av fyllnadsmedel har små partiklar och används i de tunna övre lagren av huden för att fylla i små veck och ålderslinjer.
Restylane Perlane injektioner: Djupare linjer kan behandlas med denna Perlane injektion, som också kan användas för att tillföra volym till ansiktsdrag som hakan och kinderna.
Restylane SubQ: Ännu större kontur förändrande möjligheter finns med detta fyllnadsmedel, som innehåller de största partiklarna.

Vilka områden kan behandlas?

Restylane kan ge positiva resultat på rynkor i ansiktet, särskilt runt munnen och näsan. Denna icke-kirurgiska behandling används också för sådana saker som läppförstoring, minskning av rynkor, ansiktskonturering, modifiering av områdena under näsan och ögonen och att förbättra andra ansiktsdrag.
De områden som oftast behandlas är:

* Från näsan till munnen linjerna (nasolabiala veck)
* Mellan ögonbrynen (glabella linjer)
* Läppar (ökad volym och form)
* Kinder och haka (formning och konturering)
* Baksidan av händerna, dekolletage, ansikte, hals (hud förnyelse)

Tidsåtgång för Restylane

Hur länge effekten av en behandling med Restylane varar är otroligt individuellt. Normalt ger en behandling med Restylane en mjukare och ungdomligare hy i cirka 4 till 6 månader, beroende på ålder, hudtyp och verksamhet. Effekten kvarstår tills den injicerade gelen nästan har försvunnit. Cirka 50-80% av de behandlade patienterna har fortsatt att se effekterna efter 6 månader eller under en ännu längre period. Behandlingen rekommenderas att genomgå två gånger per år men vissa hävdar att ”touch-up” (förbättra/fylla på) behandlingar, som ges innan fyllnadsmedlets effekter har helt slutat verka, kan bidra till ett förlängt resultat. En del hudläkare menar att behandlingar med Restylane ger synliga effekter dubbelt så lång tid än vad kollagen behandlingar gör. De flesta patienter väljer att ha ytterligare en behandling inom ett år eftersom hyaluronsyran i båda produkter kommer att lösas upp över tiden.

Varför ska jag välja Restylane?

Säkerhet: Restylane liknar kroppens egna hyaluronsyra, vilket minskar risken för allergisk reaktion.
Effektivitet: Fast det inte är permanent så ger Restylane ett varaktigt resultat. Det är kliniskt bevisat med omfattande klinisk dokumentation.
Popularitet: Restylane är det mest beprövade hyaluronsyra hudsfyllnadsmedel som finns idag. Det har använts i över 10 miljoner behandlingar världen över under de senaste tolv åren.

Hur genomförs ingreppet?

Restylane injektioner består av en klar gel som injiceras i huden med en mycket tunn nål. Restylane injektioner ges på läkarmottagningen och är typiskt för patienter i åldrarna 35 till 60. Eftersom Restylane inte innehåller någon lidokain (ett lokalbedövningsmedel), som kollagen, kan patienterna uppleva en del smärta och obehag från kanylen under injektionen. Det utförs dock med lokalbedövning, särskilt om det är läppen som behandlas. Beroende på omfattningen av behandlingen kan ingreppet ta mellan några minuter till 30 minuter eller i vissa fall upp till en timme.

När Restylane fyllnadsmedel injiceras under huden håller hyaluronsyran i fyllnadsmedlet fast i huden då vattnet i syran hjälper till att behålla volymen under hudens yta. Syran fungerar som en magnet för vatten vilket bidrar till att bevara den förnyade volymen i huden. Resultatet är helt synliga inom en vecka. Restylane har en otrolig framgång på att minska eller eliminera djupa rynkor, något som inte kan uppnås med andra ingrepp såsom kemisk peeling eller mikrodermabrasion.

Återhämtning efter behandling med Restylane

Svullnad kan vara distinkt och varar i två till tre dagar. Normal verksamhet kan återupptas omedelbart fast patienter uppmanas att hålla sig borta från solen. Om det uppstår en ohanterlig smärta i kombination med symtom som är progressiva eller onormala bör det rapporteras till läkaren direkt.

Komplikationer och risker med Restylane

Restylane är ett ganska säkert kosmetiskt ingrepp. Eftersom hyaluronsyra finns naturligt i kroppen är chanserna att få en reaktion på det minimala. Men de vanligaste biverkningarna av Restylane är huvudvärk, illamående, influensaliknande symtom, tillfällig rodnad och smärta vid injektionspunkterna.

Sällsynta biverkningar är om patienter upplever muskelsvaghet, vilket löser sig själv inom några dagar, eller i vissa fall, flera månader efter ingreppet. Vissa personer rapporterar också tillfällig svullnad i området. Vanligtvis är håller dessa effekter bara i sig ett par dagar.

Restylane är en tillfällig lösning och uppföljning av behandlingarna kan behövas. Om fyllnadsmedlet är dåligt applicerad kan ditt ansikte se knottrigt ut så se till att dina injektioner utförs av legitimerad läkare eller sjuksköterska innan du bestämt dig.