Ögonlocksplastik, ögonlocksoperation

Beskrivning

Korrigerar hängande och svullna ögonlock, samt påsar och utbuktningar ovanför och under ögonen. Tillståndet uppstår när fett tränger igenom lager av muskler.

Längd

1 till 3 timmar för båda ögonlock.

Ögonlocksoperation, risker och biverkningar

En patient uppnår inte kriterierna som en idealisk kandidat förrän han eller hon förstår de potentiella risker och biverkningar som förknippas med ögonlocksplastik. En patient ska inte anta att några problem uppstår men som med alla kirurgiska ingrepp finns det alltid en chans att potentiella risker och biverkningar kan uppstå. Några av de komplikationer som kan uppstå under ögonlockskirurgi inkluderar:

 • Retrobulbär hematoma (blödning bakom ögat)
 • Tillfälligt, överdrivet tårflöde
 • Domningar i ögonlocket
 • En torr, brännande, eller sandig känsla i ögat
 • Dimmig syn eller dubbelseende
 • Svårigheter att stänga ögonlocken (ibland permanent)
 • Ektropion, eller dra ner det nedre ögonlocket
 • Milia runt suturerna
 • Synliga ärr
 • Infektioner
 • Blödningar
 • Svullnad

Det bästa sättet att lära sig om eventuella komplikationer i samband med ögonlockskirurgi är att träffa en ögonlockskirurg. Då du träffar läkaren ställ eventuella frågor som rör detta ingrepp. Du borde också vill vara så ärlig som möjligt när dom ställer frågor till dig för att se till att du inte riskeras att drabbas av några risker eller biverkningar.

Ett av de bästa sätten att minska risken för komplikationer är att välja en plastikkirurg som behärskar ögonlockskirurgi. Förutom att be att få se bilder från tidigare operationer kan du också begära att få tala med läkarens tidigare patienter. Kom ihåg: du har möjligheten att få träffa en handfull kirurger tills du träffar den som är bäst lämpad att utföra ditt ingrepp.

Återhämtning

Ögonlocken kan kännas stramande och ömma då bedövningen avtar, men allt obehag kan kontrolleras med perorala smärtstillande.

Läsning: mellan 2 eller 3 dagar.

Tillbaka på jobbet: mellan 7 och 10 dagar.

Linser: 2 veckor eller mer.

Ansträngande aktiviteter, alkohol: ca 3 veckor.

Blåmärken och svullnad borta: flera veckor.

Resultat ögonlocksplastik

Flera år, ibland permanent.

Teknik

Hängande ögonlock korrigeras genom att öppna en flik av hud precis ovanför ögonlocket och ta bort överflödig hud och fett. Under nedre ögonlockskirurgi, döljs snittet, för att ta bort fettet, strax under nedre ögonfransar. Men ögonlockskirurgi tar inte bort kråkfötter och andra rynkor, eller eliminerar mörka ringar under ögonen. En kirurg kan också använda sig av ”transconjunctival” ögonlockskirurgi, en annan teknik för att avlägsna överskottsfett under ögonen. Man använder sig av en liten pincett genom att göra ett snitt strax innanför det nedre ögonlocket, i det rosa området som kallas bindhinnevävnad.

Patient status

Poliklinikpatient –  Vanligtvis

Bedövning

Lokalbedövning med nedsövning

Generell

FAQ

Vilka är fördelarna med ögonlocksplastik?
Ögonlocksplastik kan bidra till att lindra synproblem orsakade av hängande, överflödig hud. Dessutom kan detta ingrepp föryngra patientens ansikte, ge dem ett mer ungdomligt utseende.

Vem är rätt kandidat för ögonlockskirurgi?
Ideala ögonlockskirurgi patienter är de som har överskott av hud kring ögonen, eller dom som bara har ett ögonlock som syns och söker det som kallas ”dubbla ögonlock.” Dessutom måste patienten vara minst 18 år, fysiskt och fysiologiskt frisk, utan oftalmologiska problem och realistisk i sina  förväntningar.

Kommer ögonlockskirurgi korrigera mina kråkfötter eller hängande ögonbryn?
Nej, ögonlockskirurgins enda mål är de hängande ögonbrynen. Om du vill korrigera kråkfötterna och/eller hängande ögonbryn, kan du välja Botox ® injektioner, ett ögonbrynslyft eller ansiktslyftning.

Vad orsakar mörka ringar under ögonen? Kommer de att minska med ögonlockskirurgi? 
Mörka ringar orsakas inte av överskottet av ögonlockshud och därför kommer ögonlockskirurgi inte rätta till detta problem. Det sägs att ”påsar” under ögonen är synliga blodkärl, orsakad av brist på sömn eller ärftlighet.

Hur länge kommer resultatet av ögonlockskirurgin hålla?
Resultatet av ögonlockskirurgi är långvarigt men allt eftersom patienten åldras naturligt kan slapp och lös hud kring ögonen uppstå igen.

Är ögonlockskirurgi smärtsamt?
Det finns mindre obehag i samband med ögonlockskirurgi. Efter operationen kommer patienten att känna en viss stramande känsla men det försvinner inom några dagar. Vanligtvis kan ömhet lätt kontrolleras med smärtstillande.

Kommer det att bli ärr eller blåmärken? Om så  är fallet, kommer det vara permanent? 
Både ärr och blåmärken kommer att vara närvarande efter ögonlockskirurgi. Blåmärken kommer att avta inom den första veckan och ärren kommer att vara rosa i flera månader, och sedan gradvis gå över till en vit, nästan osynlig linje efter ungefär sex månader.

Vad är laser ögonlockskirurgi? Vilka andra typer av ögonlockskirurgi finns det?
Laser ögonlockskirurgi liknar andra typer av ögonlockskirurgi, men skapar mindre ärrbildning (om alls), missfärgning och svullnad, samt en kortare återhämtningstid. Andra former av ögonlockskirurgi omfattar den traditionella metoden och transkonjunktival ögonlockskirurgi och ”Asiatisk dubbel ögonlockskirurgi”. Patienter kan också välja mellan övre och/eller undre ögonlockskirurgi.

Hur lång är återhämtningen av ögonlockskirurgi?
Dagarna efter operationen börjar obehag och svullnad minska. Om traditionell ögonlockskirurgi utfördes, tas stygnen bort efter en vecka och kort därefter försvinner blåmärkena. Under den första veckan måste du undvika aktiviteter som är ansträngande för ögonen, speciellt eftersom synen kan vara suddig.

Vilken typ av kirurg borde genomföra mitt ingrepp?
Endast en skicklig plastikkirurg bör utföra ögonlockskirurgi. Det rekommenderas att du väljer en plastikkirurg som specialiserar sig på ögonlockskirurgi och är mycket erfaren när det kommer till plastikkirurgi i ansiktet.