Näsplastik

Beskrivning

Omformar näsan genom att minska eller öka storleken, ta bort knölen, göra näsborrarnas bredd smalare, ändra vinkeln mellan näsan och överläppen eller ändra formen av spetsen eller bryggan. Näsplastik kan hjälpa till att lindra andningsbesvär.

Längd

1 till 2 timmar, eller längre.

Risker och biverkningar

Innan du bestämmer dig för att genomgå näsplastik, eller andra kirurgiska ingrepp, är det viktigt att du förstår alla risker och biverkningar som kan uppstå på grund av denna operation. Några av de potentiella komplikationer för näskirurgi inkluderar:

  • Infektioner
  • Näsblod
  • Svullnad
  • Reaktion på anestesin
  • Blåmärken
  • Domningar
  • Behovet av ett andra ingrepp (Näsplastik revision)

Genom att träffa en kunnig näsplastik läkare, kan du lära dig mer om dina chanser att uppleva kirurgiska problem. Var noga med att fråga din kirurg alla dina frågor om risker och biverkningar som förknippats med nasal kirurgi.

Ett av de bästa sätten att minska dina chanser att uppleva kirurgiska problem är genom att välja en kvalificerad plastikkirurg som är särskilt utbildade för att utföra näsplastik.

Tveka inte att fråga din kirurg om hans eller hennes kvalifikationer, att få se före och efter bilder från föregående näsplastikoperation, läs recensioner och begär även information om deras yrkesmässiga bakgrund inom plastikkirurgi. Träffa dessutom gärna flera olika läkare innan du väljer den som ska genomföra din nasala kirurgi.

Återhämtning

Rökare förväntas sluta röka fram tills dess att näsan är helt läkt. Mindre svullnad kan kvarstå i månader. Patienter bör undvika ansträngningar, böjande, lyftande och att bära glasögon omedelbart efter operationen.

  • Tillbaka på jobbet: 1 till 2 veckor.
  • Mer ansträngande aktiviteter: 2 till 3 veckor med begränsad exponering av solljus.

Resultat

Permanent men det kan ta ungefär ett år för de slutgiltiga resultaten att ta form. Ett andra korrigerande ingrepp behövs sällan.

Teknik

Huden på näsan är skiljs från sitt stödjande ramverk av ben och brosk, som kirurgen sedan skulpterar till önskad form. Arten av skulpterandet beror på ditt problem och på vad din kirurg föredrar för teknik. Huden läggs sen om över det nya ramverket. De flesta kirurger placera stygnen inne i näsan.

Patient status

Öppenvården – Vanligtvis

Bedövning

Lokal med nedsövning

Generell

FAQ

Vad är återhämtningstiden för näsplastik?
Efter den första veckan eller så efter näskirurgi, kommer det mesta av smärtan, obehaget, svullnaden och blåmärkena ha avtagit. Men, det kommer ta flera veckor innan känner att man är helt återställd.

Är näsplastik smärtsam?
De första 24 timmarna efter en näsplastiksoperation är vanligtvis de mest smärtsammaste. Efter det har man vanligtvis ett tryck och en täppt näsa upplevelse.

Vilka är riskerna med näsplastik?
Näsplastik risker är inte vanligt men kan innefatta infektioner, näsblod, svullnader, blåmärken, domningar, reaktioner på anestesi och behovet av en sekundär näskirurgi (näsplastik revision).

Lämnar näsplastik ärr?
Om en plastikkirurg utnyttjar slutna näsplastik tekniken, bör de kirurgiska ärren döljas. Men om öppen näsplastik utnyttjas, kan patienten ha några små synliga ärr som så småningom kan bleknar med tiden.

Finns det någon åldersgräns för näsplastikpatienter?
Näskirurgi bör helst endast utföras på patienter som har gått igenom puberteten. De flesta kirurger kommer inte att utföra näsplastik på någon under 13 år, medan det finns andra kirurger som kommer att vägra någon under 16 år.

Vad är skillnaden mellan ”öppen” och ”sluten” näsplastik?
Öppen näsplastik innebär att en kirurg skär i huden mellan näsborrarna, vilket ger en bättre synlighet under operationen. Detta sätt kräver en längre läkningsperiod och kan orsaka synliga ärr. Sluten näsplastik stör inte vävnaderna lika mycket som den öppna, och läker snabbt.

Kommer jag att ha blåtiror efter operationen?
Man ska räkna med att ha blåmärken i ungefär 72 timmar efter det att näsplastiksoperations avslutats. Inom 7 till 10 dagar, kommer missfärgningen försvinner.

Varför tar det ett helt år för att kunna se det slutgiltiga näsplastik resultatet?
Under loppet av ett år, kommer näsan anpassa sig till de kirurgiska förändringarna. Under denna period kan viss svullnad kvarstå och elasticiteten och tjockleken på vävnaderna, samt blodflödet till näs regionen, måste justeras.

Kommer nasal packning användas?
Om näsan minskas, kan några lätta läkemedelspackningar användas.