Botox®

Beskrivning

Botox® är en ansiktsinjektions vätska gjord av botulinumtoxin A gifter och är skapad för att ta bort eller förbättra orubbliga ansiktsrynkor. Detta icke-kirurgiska ingrepp behandlar oftast områden som linjerna mellan ögonbrynen, kråkfötter, och veck i pannan med hjälp av ett antal små sprutinjektioner.

Risker och Biverkningar

Fast Botox® inte är något kirurgiskt ingrepp finns det fortfarande vissa risker som en patient måste vara medveten om innan injektionen. Medan Botox®  biverkningar är minimala och endast temporära kan de innefatta:

  • Huvudvärk
  • Influensa liknande symptom
  • Respirationsinfektioner
  • Tillfälligt hängande ögonlock
  • Smärta
  • Rodnad
  • Blånad
  • Muskel försvagning

En undersökning gjord av en kunnig Botox® försörjare kan fastställa om det finns en möjlighet att just du kommer uppleva problem på grund av detta ingrepp. För att kolla efter allergier eller negativa reaktioner av Botox® kommer läkaren att testa en liten yta på din hud. Om allt går bra kommer han/hon sen att fortsätta med behandlingen.

Det är i ditt intresse att välja en läkare som är utbildad i att adminstrera Botox® injektioner. Genom att välja en kvalificerad läkare som är kunnig i detta ämne är chanserna för komplikationer som kan uppstå markant reducerade. Träffa flera olika läkare innan du bestämmer dig för vem som ska göra din Botox®, på detta sätt kan du känna säker med läkarens skicklighet.

Återhämtning

Direkt efter ingreppet.

Risker

Liten chans till att få  en allergisk reaktion.

Resultat

Resultatet av en Botox® injektion visar sig inom 7 dagar och kan hålla i upp till 6 månader.

Tekniskt

Undersökningar har visat att Botox® kan lindra migrän huvudvärk, överdriven svettning, okontrollerbara blinkningar och muskel spasmer i nacke och ögon. Det används också till behandla överaktiva blåsor, kontrollera smärta under operationer, hjälpa barn med cerebral pares, motverka ringningar i öronen, assistera diabetiker med viktökning och kontrollera dräglande hos vissa cerebral pares patienter.

Patient status

Poliklinikpatient – oftast i kirurgens kontor.

Bedövning

Ingen

Botox®  FAQ

Hur används Botox®  vanligtvis till?

Botox® Cosmetics, eller botulinumtoxin A, är en temporärt förlamande lösning som injiceras i ansiktet och som arbetar med att förhindra en patient från att dra samman sina muskler. Som resultat kommer han eller hon att få ett mer ungdomligt ansiktsutseende.

Är Botox® injektioner smärtsamma?

Eftersom injektioner används när man administrerar Botox® förekommer det ett visst obehag under behandlingarna. Många beskriver känslan som om dom får ett insektsbett. Allt obehag efter det att behandlingen är avklarad.

Hur länge håller en Botox®  behandling?

Det tar endast en liten stund för läkaren att administrera Botox® injektionerna. Resultatet håller vanligtvis upp till 6 månader med nödvändighet till uppföljningsprocedurer.

Kommer mina linjer och rynkor se värre ut om jag avslutar mina behandlingar?

Rynkor kommer inte helt säkert att se värre ut om Botox® behandlingarna avslutas; dom kommer bara fortsätta påverkas av den naturliga åldringsprocessen. Botox® injektioner arbetar med att sakta ner anstormningen av ansiktslinjer – inte stoppa dom.

Vad är riskerna och biverkningarna av Botox®?

Botox® biverkningarna är ovanliga och om dom uppstår, är de endast temporära. Men det finns en möjlighet att en patient upplever huvudvärk, illamående, influensa liknande symptom, hängande ögonlock, tillfällig blånad, smärta i ansiktet, tillfällig rodnad på injektionsplatserna och muskel svaghet.

Kommer mina ansiktsuttryck fortsätta se normala ut?

Några dagar efter det att man fått Botox® injektionerna kan ditt ansikte vara lite stelt. Denna biverkning kommer dock snabbt att försvinna och du kommer kunna njuta av dina normala, avslappnade ansiktsrörelser.

Kan behandlingsresultat skilja sig? Om så, hur mycket?

Uppnådda resultat hos en patient beror på läkarens kunnighet i att administrera Botox® injektionerna. Det rekommenderas starkt att man letar rätt på ett utbildat proffs som ska utföra detta ingrepp. Genom att göra det kan du se fram emot ett bättre resultat med mindre chans till komplikationer som kan uppstå.

Används Botox®  till något annat förutom kosmetisk förbättring?

Förutom att Botox® används till kosmetiska ändamål kan det också utnyttjas till att stoppa huvudvärk, bota darriga röster (dystoni) och motverka svettningar i områden som underarmar och handflator.

Vem borde administrera Botox®?

Endast utbildade proffs borde administrera Botox® injektioner. Plastkirurger och dermatologer som är vana vid en patients ansikte är ideala läkare att vända sig till för injektionerna.