Ansiktslyftning

Beskrivning

Förbättrar hängande hud i ansiktet, en slapp käke och löst halsskinn genom att ta bort överflödigt fett, strama musklerna och omdrapera huden. De flesta patienter som önskar en ansiktslyftning är män och kvinnor över 40 år, som är ute efter att avlägsna de mest synliga tecknen på åldrande.

Längd

Flera timmar

Risker och biverkningar

Med alla kirurgiska ingrepp finns det risker och biverkningar. Detta inkluderar även kirurgi för ansiktslyftning. Vanligtvis kommer läkaren inte att operera på en patient om han/hon anser att patienten är mottaglig för ansiktslyftskomplikationer men en del av de eventuella problem osm kan uppstå med ansiktslyftning är bl.a. följande:

  • Blödningar
  • Blåmärken
  • Infektioner
  • Överdriven ärrbildning
  • Asymmetri eller förändringar i hårfästet
  • Nervskador i ansiktet (tillfälliga eller permanenta)

För att minimera risken för att problem ska uppstå är det viktigt att du följer plastikkirurgens instruktioner noga. Under ett möte med din läkare är det starkt rekommenderat att du uppger all information som du tror kan hindra framgången för din operation.

Lika viktigt är den läkare du väljer att utföra din ansiktslyftning. Om du inte känner förtroende för läkarens förmågor, fortsätt söka tills du hittar en kirurg som kan vara bättre lämpade för din ansiktslyftning. En läkares oaktsamhet ska inte vara ett av dina bekymmer när du planerar för din operation.

Återhämtning

Tillbaka på jobbet: 10 till 14 dagar.

Undvika ansträngande aktiviteter: 2 veckor eller mer.

Blåmärken: 2 till 3 veckor.

Patienter som genomgått en ansiktslyftning bör undvika alkohol, ångbad och bastu i flera månader. Dessutom måste man begränsa exponeringen av sol under flera månader.

Resultat

Håller vanligtvis i 5 till 10 år.

Teknik

(Placering av snittet och händelseförloppet är beroende på patientens ansiktsstruktur och kirurgens teknik) Vanligtvis börjar snittet ovanför hårfästet vid tinningarna, sträcker sig i en naturlig linje framför örat och fortsätter bakom örsnibben fram till den lägre skalpen. Kirurgen skiljer huden från fettet och musklerna under, trimmar eller suger fettet runt halsen för att förbättra kontur. Han eller hon stramar sen upp den underliggande muskeln och membranet, drar tillbaka huden och tar sedan bort överskottet.

Patient status

Poliklinikpatient (öppenvård) – Vanligtvis öppenvård. Om narkos användes kan vissa patienter behöva en kort slutenvård vistelse.

Bedövning

Lokalnedsövning

Generell

FAQ

Vem är en bra kandidat för ansiktslyftskirurgi?
Ideala ansiktslyftningskandidater är de som söker förbättring för hängande ansikts- och halshud. De bör vara fysiskt och psykiskt friska, önska förbättring snarare än perfektion och vara medvetna om de potentiella risker och komplikationer som kan uppstå i samband med ansiktslyftning.

Är jag för ung (eller för gammal) för en ansiktslyftning?
De flesta patienter som söker en ansiktslyftning är ca 40 år gamla. Men om en patient har påtaglig lös hud i ansikte och/eller nacke vid en yngre ålder, kan de genomgå detta ingrepp. Om patientens elasticitet i  huden har minskat för mycket under den åren, kan han eller hon inte kvalificeras som en ideal ansiktslyftningskandidat.

Hur länge kommer resultatet av ansiktslyftningen hålla?
Resultaten av en ansiktslyftning har en lång hållbarhet men den naturliga åldringsprocessen kan leda till att huden börjar hänga igen.

Kommer det vara tydligt att jag har genomgått ett ansiktslyft?
Om en ansiktslyftning utförts korrekt, borde det inte finnas några kirurgiska tecken. Målet är att hjälpa patienten ser mer ungdomlig och utvilad ut, utan att skapa ett ansikte som verkar vara alltför ”tight”.

Vilka typer av ansiktslyftningsoperationer finns det? Finns det andra alternativa metoder?
De typer av ansiktslyftskirurgi som finns är den traditionella ansiktslyftningen, mini ansiktslyft/mellan ansiktslyft, tråd ansiktslyftning och endoskopisk ansiktslyftning.

Är ansiktslyftsoperation smärtsamma?
Även om detta ingrepp är omfattande, uppstår det oftasts väldigt lite smärta i samband med ansiktslyftskirurgi.

Kan jag vara vaken under ansiktslyftningsoperationen?
Om du och din läkare föredrar att använda en lokalbedövning, i motsats till allmän anestesi, kan du vara vaken under ingreppet. Om detta är fallet kommer du inte känna någon smärta och vara avslappnad under operationen.

Kommer ansiktslyftsoperationen eliminera alla rynkorna i ansiktet?
Nej, ansiktslyftning är utformad för att rikta in sig på den nedre delen av ansiktet. Rynkor i pannan och runt ögonen kräver ingrepp såsom ögonlockskirurgi, ögonbrynslyftskirurgi och/eller Botox ® injektioner.

Vad är en endoskopisk ansiktslyftning?
Denna teknik är också kallad ”ärrlös” ansiktslyftning. Detta ingrepp är bäst för patienter som har minimalt hängande hud och söker minimala förbättringar, ett billigare kirurgiskt ingrepp och en snabbare återhämtningstid.

Hur lång tid tar det innan jag kan återgå till normal verksamhet efter min ansiktslyftning?
Patienter kan återgå till jobbet efter ungefär 1½ vecka till 2 veckor, men ansträngande aktiviteter bör undvikas i minst två veckor.